Polírozás

2018.05.25

Az alábbi blogbejegyzésben a polírozásról fogunk pár információt megosztani

Kezdjünk hát bele...
A polírozás folyamata történhet géppel illetve kézzel, egyértelműen a gépi polírozás rövidebb idő alatt jobb minőséget produkál hisz egy emberi kéz sose fogja tudni felvenni a versenyt egy polírozó géppel.

Mi történik az autó fényezésével polírozáskor?

Nos a válasz egyszerűbb mint gondolnánk, polírozáskor a fényezés felső védőrétegét a lakkot csiszoljuk vissza azonban nem kell megijedni nem fog eltűnni a védelmet biztosító lakkréteg mivel pár mikronos vastagságban vékonyodik el a lakkréteg 1-1 polírozás során.

Mit tudunk leszűrni ebből?

Mivel a lakkréteggel dolgozunk polírozás közben ezért olyan fényezési sérülések (mély karcok) ahol már festék sincs azok a sérülések polírozással nem vagy csak minimálisan javíthatóak.
Mi magunk is kézzel ellenőrizhetjük saját autónkon mely sérülések fognak eltűnni és melyek nem azáltal, hogy a körmünkkel megvizsgáljuk a karcokat, ahol a körmünk megakad azt már nagy valószínűséggel a polírozás nem fogja megoldani...sajnáljuk de mi sem vagyunk csodatevők a technológia behatárolt.

Miért lesz egy polír után csillogó az autó és miért "kopik" meg a fénye az idő előrehaladtával?


Ahogy a képen is látni már a mikrokarcok megjelenésével is apró sérülések alakulnak ki a lakkrétegen, a sima felület immáron nem egyenletes és a piszok sokkal könnyebben megtapad az autó felületén amit egy idő után már mosással sem lehet eltávolítani. Mivel a lakkréteg folyamatosan "koszos" és nem egyenletes, a fény is másképp törik meg a felületen, így az autó fénye megkopik.
Polírozáskor a lakkréteg újra simává válik a fénytörés optimális és az eltávolítható karcok eltűnnek.

Miért kerül egyik helyen 20000FT-ba a másik helyen 50 akár 80000FT-ba?


Minél rosszabb állapotban van egy autó fényezése annál több idő a lakkréteg simává, karcmentessé tétele. Tarthat egy autó polírozása 3-4 órát de akár 30-40 órát is.
Ha ön 20000FT-ot szán a polírozásra sejthető, hogy nem 30-40 órát fognak foglalkozni az autóval ami nem is feltétlen szükséges de egy alap polírozás is minimum 6-8 óra ideális esetben lelkiismeretesen elvégezve.
Ezt általában "fényesítő polír"-nak nevezzük, ilyenkor a mélyebb karcok nem teljesen tűnnek el de összességében egy felfrissült, "karcmentes" autót kapunk végeredményként.
Egyel feljebb lévő kategóriát már karcmentesítő polírnak hívjuk ilyenkor minimum 12-15 óra a munkaidő és már van idő a mélyebb karcok eltávolítására azonban emlékezzünk vissza a fentebb írtakra "ahol a körmünk megakad azt már nagy valószínűséggel a polírozás nem fogja megoldani"

Hogyan tudjuk megvédeni a fényezést, hogy polír után, hogy minél tovább élvezhessük annak szépségét?

Van mód az elkészült hibátlan fényezés minél tovább való megvédésére:
-waxok által
-kerámia bevonattal

Waxok:
waxoknak több típusa is van, létezik közepes keménységű, kemény wax, 100% carnabau waxok
Közepes keménységű waxok állaga krémszerű a nagyobb márkák esetén 3-6 hónap védelmet nyújtanak
Kemény waxok állaga zselészerű a nagyobb márkák esetén 6-12 hónap védelmet nyújtanak
100% Carnabau waxok megegyezik a kemény waxok tulajdonságaival azonban rendkívül hidrofób (víztaszító) felületet ad a fényezésnek

Kerámia bevonat:
a kerámia bevonatokról későbbiekben egy külön blog bejegyzés fog készülni, hogy miért is annyival jobb mint a waxok, milyen anyag is ez és hogy miért annyival drágább mint a waxok
állaga folyékony nagyobb márkák estén 12-36 hónap védelem

A LEGFONTOSABB AMIT TEHETÜNK, HOGY NEM VISSZÜK GÉPI MOSÓBA AZ AUTÓNKAT!!!